Početna O nama

O nama

Ovaj projekat je rezultat ubeđenja da kroz građanski aktivizam na lokalnom nivou možemo promeniti naše okruženje u ugodnije mesto za život.
Verujemo da ste vi ti koji treba da odluče šta treba unaprediti u vašoj zajednici kako bi vaš i život vaše porodice bio bezbedniji i prijatniji. Svesni smo da podnošenje predloga opštinskim administracijama ponekad može biti stručno zahtevan i dugotrajan process. Upravo zbog toga smo kreirali ovaj portal kako bi vam omogućili da jednostavno i u direktnoj komunikaciji sa vašim predstavnicima u opštinskim vlastima kažete šta vas brine i šta bi trebalo unaprediti kada su u pitanju infrastruktura i usluge na opštinskom nivou. Smeta vam što u parku nema mesta za odmor jer su sve klupe polomljene? Želeli bi da se popravi ulična rasveta? Nemate gde da izvedete dete da se igra jer je mobilijar u parku uništen? Recite nam više o tome i zajedno ćemo raditi na tome da se situacija popravi!
Verujemo da prema svojem okruženju treba da se odnosimo kao prema svojem domu, i da odgovorno koristimo mobilijar koji nam je na raspolaganju. Čuvajte infrastrukturu u vašoj zajednici, a ako nešto ne funkcionise kako treba, tražite da se popravi.
Ovaj portal će funkcionisati samo ako ga koristite. Portal ima podršku opština u kojima se sprovodi, i zahvaljujući toj saradnji, vaš glas će se čuti i vaši predlozi biće uvaženi i uzeti u obzir pri planiranju sredstava za unapređenje infrastrukture na lokalnom nivou.

Vizija
Naša vizija je da proces donošenja odluka na lokalnom nivou ucinimo transparentnijim i odgovornijim prema gradanima.
Naši cijevi su sledeci:

  • Da vam obezbedimo efikasan kanal komunikacije putem kojeg ce te moci da direktno komunicirate sa svojim politickim predstavnicima i ucestvujete u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou.
  • Da vam omogucimo uvid u rasporedivanje budžetskih sredstava.
  • Da stimulišemo opštinske vlasti da budu što transparentnije kada je u pitanju trošenje budžetskih sredstava.
  • Da stimulišemo medije da prate kako i u kojoj meri opštinske vlasti odgovaraju na vaše potrebe i da o tome izveštavaju javnost.
Konacno, naša vizija je da kreiramo platformu koja ce vam omoguciti da zajedno sa opštinama i predstavnicima medija zajednickim snagama radite na unapredenju životnih uslova u vašim zajednicama.


Partneri na projektu:

                                         
Gradska Opština Lazarevac


Projekat podržavaju:Nemacka organizacija za medunarodnu saradnju GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) www.giz.de

Opština Lazarevac                www.lazarevac.rs
Deutsche Welle Akademie     www.dw.de


Kako portal funkcioniše? 

Problem možete prijaviti u 4 jednostavna koraka:
1) Registrujte se. Podešavanje profila sadrži opciju da vaši prikazani komentari ne sadrže vaše lične podatke. 
2) Recite nam šta vas brine. O čemu je reč? Zašto je rešavanje ovog problema važno?
3) Postavite fotografiju. Možete postaviti jednu ili više fotografija.
4) Ocenite problem. Vi, kao i svi korisnici portala, možete oceniti sve unose po tome koliko ih smatrate bitnim. Na taj način, opštine će znati koji problemi brinu najveći broj građana.

Šta se dešava nakon toga?
1) Opštinske vlasti ce biti obaveštene o problemima koje su identifikovali gradani. Lista prioriteta se utvrduje na osnovu glasova, tj. klikova “svida mi se” koje je svaki pojedinacni unos dobio. Više glasova znaci da ce problem biti oznacen kao prioritetan. 
2) Opštinska administracija ce uputiti odgovor na vašu prijavu problema.
3) Mediji koji ucestvuju u projektu pratice unose gradana i njihova uloga je da prate napredak u rešavanju problema i da o tome izveštavaju putem sredstava informisanja. 
4) Status problema koji ste prijavili možete pratiti ovde (http://www.uredi.rs/reports/).